Pozitivno poslovanje

Jedan ste od onih poduzetnika (trgovačkih društava j.d.o.o. i d.o.o.) koji pozitivno posluju, imaju novaca na poslovnom žiro računa i krajem godine razmišljate o mogućnostima smanjenja porezne osnovice kako biste platili manji iznos poreza.

Razmislite o nagrađivanju Vaših djelatnika koji su zasigurno zaslužni za Vaš poslovni uspjeh.

Iskoristite mogućnost isplate neoporezivih naknada i porezno priznatih troškova i tako legalno smanjite poreznu osnovicu i platite manje poreza na ostvarenu dobit.

Na raspolaganju Vam je sljedeće:

  • Prigodne nagrade u vidu božićnice, regresa ili uskrsnice. Prigodne nagrade se mogu isplatiti u iznosu do 2.500,00 godišnje i to u gotovini ili na tekući račun. Ovaj neoporezivi primitak prijavljuje se kroz JOPPD obrazac.
  • Dar u naravi za zaposlenike do 600 kn s uključenim PDV-om. Ne može se isplatiti u novcu. Ovaj neoporezivi primitak se ne prijavljuje kroz JOPPD obrazac.
  • Dar djeci zaposlenika do 600 kn godišnje po djetetu, uz uvjet da dijete na dan 31. 12. 2018. nema više od 15 godina. Isplata je moguća u gotovini ili na tekući račun. Ovaj neoporezivi primitak prijavljuje se kroz JOPPD obrazac.
  • Troškovi edukacije i školovanja zaposlenika.
  • Uplata premije u III mirovinski stup za zaposlenike do 6000 kn godišnje – neoporezivo.

 

Novost od 01.12.2018. je neoporeziva naknada za rad

Za 2018. godinu može se isplatiti neoporeziva naknada za rad jednokratno i to u iznosu od 5.000,00 kn, isključivo na tekući račun zaposlenika. Ovaj neoporezivi primitak prijavljuje se kroz JOPPD obrazac s novom šifrom 63. Ova neoporeziva naknada za rad može biti i dodatak uz plaću u 2019. godini, tj. može se i mjesečno isplaćivati uz plaću. Za spomenuto je potrebna odluka uprave društva.

Kada su u pitanju nagrade za rad, radnici se ne moraju jednako vrednovati kao što je to slučaj kod prigodnih nagrada kod kojih svi trebaju dobiti jednak iznos.

Vrijedi li ovo i za obrtnike?

Spomenute mogućnosti se odnose i na obrtnike, izuzev neoporezive naknade za rad. Obrtnik sam sebi ne može isplatiti dodatnih 5.000,00 kn jer je ta nagrada tretirana kao naknada za rad, a obrtnik nije zaposlenik i ne ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada.

Također, obrtnik ne može sam sebi isplatiti dar u naravi, ali svojim zaposlenicima sve gore navedeno može.

Smatram da ova odredba stavlja obrtnike u nepovoljan položaj te da će uskoro biti neophodno pristupiti izmjeni propisa u ovom dijelu… ali do tada isplata nije neoporeziva pa zato oprez!