Izmjena ovršnog zakona i novosti u obračunu plaća

Česte izmjene zakonskih propisa su nešto što je kod nas već postalo praksa. Ne bunimo se ako izmjene idu u korist građanstva i boljeg životnog standarda.

Ovrha nad stalnim novčanim primanjima ovisi o prosječnoj neto plaći u prethodnoj godini, a koja je za prošlu godinu iznosila 5.664,00 kn. Sukladno ovom iznosu prosječne neto plaće, od ovrhe se izuzima iznos od 3.776,00 kn što je 2/3 spomenute prosječne neto plaće. Ostatak iznosa plaće je raspoloživ za ovrhu.

Obzirom da je išla izmjena ovršnog zakona, imamo novosti u obračunu plaća. Novim zakonskim propisima je utvrđeno da je od ovrhe izuzeto 3/4 neto plaće umjesto dosadašnje 2/3 za one čiji je iznos 3/4  neto plaće manji od iznosa 2/3 prosječne neto plaće u Hrvatskoj (3.776,00 kn).

Ova izmjena stupa na snagu danas, 03.08.2017., za sve isplate koje nastaju od 03.08.2017. nadalje, nebitno za koji se mjesec isplaćuje plaća.

Ako tražite pouzdanog poslovnog partnera za vođenje poslovnih knjiga i poslovno savjetovanje ili imate dodatna pitanja oko ove teme, javite se u računovodstveni servis Ergon.