Kada je riječ o pravu radnika na godišnji odmor, lipanj je vrlo bitan obzirom da poslodavac do kraja lipnja mora radnicima omogućiti korištenje preostalog godišnjeg odmora iz prethodne godine i izraditi plan korištenja godišnjih odmora za tekuću godinu.

Neiskorišteni dio godišnjeg odmora iz prethodne godine radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine. Dakle, stari godišnji iz 2016. godine trebate iskoristiti do 30.06.2017.

Ako je radniku bilo omogućeno korištenje godišnjeg odmora, a nije ga koristio, tada radnik ne može prenijeti neiskorišteni dio godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu.

Godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten zbog opravdanih Zakonom propisanih razloga radnik ima pravo iskoristiti po povratku na rad, a najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine.

Zakonom je također propisano da član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je vršio dužnost i prava državljana u obrani, može godišnji odmor u cijelosti iskoristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

 

Ako tražite pouzdanog poslovnog partnera za vođenje poslovnih knjiga i poslovno savjetovanje, ako želite osigurati maksimum financijske koristi, i naravno, ako želite mirno putovati na godišnji odmor jer brigu za financijsko poslovanje ostavljate u dobrim rukama, javite se u računovodstveni servis Ergon.