Računovođa je vaš strateški poslovni partner koji poznaje zakon i može vas savjetovati kako da lakše postignete svoje ciljeve, uz istovremeno smanjenje troškova. Uzeti stručnog računovođu  je pametan poslovni potez. Bitno je s njim razviti kvalitetan i proaktivan poslovni odnos kako bi lakše shvatio vaša očekivanja i poslovanje te kako bi vas mogao savjetovati po pitanju budućih ulaganja.

Navodimo neke od razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o promjeni računovođe:

  • Niste sigurni da je vaš računovođa prava osoba za suradnju s vama – Ukoliko vam ne odgovara njegov stil rada i pristup poslu, moguće je da vaš odnos neće biti produktivan i u tom slučaju trebate razmisliti o promjeni računovođe i traženju onog čiji je komunikacijski stil usklađeniji s vašim. Vaš računovođa bi trebao biti vaš saveznik u rastu i profitabilnosti vaše tvrtke, ako postoje bilo kakve prepreke razvoju kvalitetnog poslovnog odnosa, napravite promjenu.
  • Manjak proaktivnosti. Računovođa treba biti uključen u vaše poslovanje, osobito  u zadnjem kvartalu godine, postavljati pitanja o planiranoj dobiti za tekuću godinu, pomoći predvidjeti  buduće porezne obveze. Ako vaš računovođa ne uzima vrijeme da shvati Vaše poslovanje, postoji mogućnost da neće biti učinkovit u prepoznavanju prilika za vas niti u traženju mogućnosti ušteda. Rezultati se postižu kada surađujete s ljudima koji vjeruju u vašu viziju. Ako vašeg računovođu ne zanimaju ova pitanja, pronađite drugog.
  • Prezauzetost. Većina kvalitetnih računovođa je zauzeta pred kraj godine, tako da u tom periodu trebate imati razumijevanja ako vam ne može posvetiti previše vremena. Ne čekajte sa svojim pitanjima kraj godine, računovođa Vam je na raspolaganju 12 mjeseci u godini. Vi ste također odgovorni za kvalitetu odnosa. Međutim, ako do vašeg računovođe kontinuirano nije lako doći, ne odgovara na telefonske pozive kada ga trebate, razmislite o traženju novog.
  • Neočekivane porezne obveze, kazne i  kamate, upitna kvaliteta usluge. Završili ste poslovnu godinu, zadovoljni ste postignutim, sve se čini u najbolje redu…  Nakon nekog vremena, računovođa vam javlja da morate platiti neplanirani iznos poreza. Pokazatelj nekvalitetno odrađenog posla može biti i potreba za velikim prilagodbama koje nisu sasvim jasne, a koje računovođa obavlja na kraju godine.
  • Nezainteresiranost.  Ako vaš računovođa ne sluša pozorno kada mu govorite ili se slaže s vama o svemu što kažete, to nije dobar znak. Vi od računovođe trebate objektivne, promišljene odgovore i savjete kako poboljšati poslovanje. Ako se sve svodi samo na vođenje knjiga, ispunjavanje obrazaca, započnite s traženjem novog.
  • Nedovoljna stručnost. Ovu stavku ne trebamo posebno niti pojašnjavati. Pobrinite se da koristite usluge ovlaštenog računovođe. Dakle, provjerite posjeduje li Vaš računovođa certifikat ovlaštenog računovođe.
  • Propusti oko zakona i propisa. Iskusni računovođa prati zakonske propise te će vas obavještavati o zakonskim promjenama i upoznavati s novim propisima koji utječu na vaše poslovanje. Ukoliko računovođa ne prati propise, izloženi ste opasnosti od nastanka troškova jer niste bili pravovremeno upoznati s izmjenama.

Ako kod svog računovođe prepoznajete nešto od navedenog, razgovarajte s njim, pokušajte izgraditi bolji poslovni odnos. Ako u tome ne uspijete, ne oklijevajte, potražite novog. Promjena računovođe nije jednostavna, ali ako je to ispravna odluka, onda je to pametan potez za vaše poslovanje, nešto što morate učiniti!

Ukoliko ste u potrazi za novim knjigovodstveno-računovodstvenim servisom ili trebate savjetovanje s područja računovodstva i financija, javite se u Ergon računovodstveni servis!