Jedna od najčešće spominjanih tema zadnjih dana je tema predstojeće porezne reforme. Što donosi porezna reforma, tko će imati najviše koristi, a kome porezna reforma ne donosi gotovo nikakve promjene – svakodnevno se postavlja i analizira puno pitanja.

Poreznom reformom se planira smanjenje poreza na dohodak i dobit. Najznačajnija promjena je smanjenje opće stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, a za male i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto. Kod oporezivanja plaća povećat će se porezni odbitak, bit će smanjena najviša porezna stopa, doći će do izmjena u poreznim razredima i  koeficijentima za djecu i uzdržavane članove.

Povećat će se broj građana koji od siječnja 2017. neće plaćati porez na dohodak, a onima koji plaćaju, porez će biti manji.

  • Osobni odbitak povećava se s 2.600 kn na 3.800 kn
  • Osnovica za uzdržavane članove i djecu smanjuje se s 2.600 kn na 2.500 kn

Što se tiče umirovljenika, ne možemo govoriti o nekim značajnijim izmjenama. Koristi od porezne reforme imat će umirovljenici s visokim mirovinama, koji će ubuduće plaćati manje poreza.  Promjene će osjetiti samo umirovljenici s mirovinama višim od 6.000 kuna. Mirovine će se i dalje oporezivati na isti način kao plaće, ali će se porezna obveza u konačnici umanjiti za 50 posto.

Najveće koristi od porezne reforme imat će umirovljenici s inozemnim mirovinama, koji porez plaćaju u Hrvatskoj obzirom na to da su njihove mirovine u pravilu znatno više od hrvatskog prosjeka.

Kako god se okrene, možemo zaključiti da se jaz između bogatih i siromašnih poreznom reformom zapravo povećava. Oni s višim plaćama će više osjetiti koristi porezne reforme u odnosu na one s nižim plaćama.

Porezna reforma donosi i značajne promjene honorarcima, kojima je povremeni rad na ugovor o djelu jedini ili dodatan izvor prihoda. Kako bi se smanjile razlike u poreznom opterećenju drugog dohotka, ubuduće će se više opteretiti umjetnički i autorski honorari te sportske naknade, a smanjiti davanja na ostale vrste prihoda po ugovorima o djelu. Pored navedenih izmjena, honorarce će zahvatiti i tzv. sintetičko oporezivanje dohotka. To znači da će se prihodi od drugog dohotka ubuduće pribrajati plaćama i oporezivati kao osnovni dohodak.

Obzirom da je paket poreznih zakona još uvijek na saborskoj raspravi, pravodobno ćemo Vas obavijestiti kada izmjene budu službeno izglasane i objavljene.