Nerijetko je da se poslodavci prema godišnjem odmoru odnose kao da je to poklon radniku, a ne njegovo pravo te su česte i situacije u kojima poslodavci na različite načine pokušavaju ne odobriti godišnji te nude čak isplatu naknada za neiskorišteni godišnji odmor putem kompenzacija u npr. robi iz prodajnog asortimana…

Međutim, Zakonom o radu je propisano da korištenje godišnjeg odmora predstavlja pravo, ali i obvezu radnika.

 

Može li se neiskorišteni godišnji odmor radniku isplatiti?

Odgovor je jasan. Ne, dok je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca. Poslodavac ne može radniku umjesto korištenja dana godišnjeg odmora isplatiti naknadu plaće. Sklapanje sporazuma o odricanju prava na korištenje godišnjeg ili onemogućavanje godišnjeg predstavlja jedan od najtežih prekršaja poslodavca. Prema članku 80. Zakona o radu ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

U slučaju prestanka radnog odnosa, sukladno odredbama Zakona o radu, poslodavac je obvezan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor  isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor koja se određuje razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora. Ova naknada je oporeziva je kao dohodak od nesamostalnog rada (plaća).

Dakle, radnik se ne može odreći prava na godišnji odmor, odnosno, sporazum o odricanju prava na godišnji odmor je ništetan te poslodavac ne može radniku umjesto korištenja dana godišnjeg odmora isplatiti naknadu plaće.

 

Ako tražite pouzdanog poslovnog partnera za vođenje poslovnih knjiga i poslovno savjetovanje, ako želite osigurati maksimum financijske koristi, i naravno, ako želite mirno putovati na godišnji odmor jer brigu za financijsko poslovanje ostavljate u dobrim rukama, javite se u računovodstveni servis Ergon.