Novi izračun inozemne dnevnice

U današnje vrijeme službena putovanja u inozemstvo su vrlo česta, stoga nije naodmet znati kako se računaju inozemne dnevnice. Možda ste i poznavali propise, ali od 01.01.2018. nastupile su određene promjene.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak inozemna dnevnica određena za stranu državu u koju se službeno putuje obračunava se od sata prelaska granice Hrvatske, a dnevnice određene za stranu državu iz koje se dolazi, do sata prelaska granice Hrvatske.

Ako se za službeno putovanje u inozemstvo koristi brod, dnevnica se obračunava od sata polaska broda iz posljednjeg pristaništa u Hrvatskoj do sata povratka broda u prvo pristanište u Hrvatskoj.

Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za stranu država u kojoj počinje službeno putovanje, a u povratku dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj je službeno putovanje završeno. Za svako zadržavanje odnosno proputovanje kroz stranu državu koje traje duže od 12 sati obračunava se dnevnica za tu stranu državu. (članak 5. stavak 16.)

 

Kod prijevoza zrakoplovom

Kada je riječ o obračunu dnevnica za osobe koje putuju u inozemstvo zrakoplovom, od 01.01.2018. je došlo do promjena.

Dosadašnji stavak koji je propisivao da se inozemna dnevnica obračunava od sata polaska zrakoplova iz posljednje zračne luke u Republici Hrvatskoj mijenja se i navodi da se inozemna dnevnica obračunava dva sata prije predviđenog polijetanja zrakoplova iz posljednje zračne luke u Republici Hrvatskoj.

Svako zadržavanje u stranoj državi, odnosno proputovanje kroz stranu državu koje traje kraće od 12 sati, obračunava se u vrijeme provedeno u idućoj državi u kojoj se provelo više od 12 sati.

Za svako zadržavanje odnosno proputovanje kroz stranu državu koje traje duže od 12 sati obračunava se dnevnica za tu stranu državu

Ako je osoba ukupno na putovanju provela više od 8, odnosno 12 sati, a u inozemstvu manje od 8 sati, tada se isplaćuje tuzemna dnevnica uzimajući u obzir ukupan broj sati provedenih na putovanju u inozemstvu i tuzemstvu.

Dakle, inozemna dnevnica se obračunava dva sata prije vremena predviđenog polijetanja zrakoplova iz posljednje zračne luke u RH do vremena dolaska zrakoplova u prvu zračnu luku u RH.

Primjer:
Polazak aviona 10,00 h
Povratak aviona 22,00h
Ino dnevnica se računa od 08,00 h do 22,00 h