Već smo u par navrata pisali o izmjenama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te napominjali da fiskalizacija od 1. srpnja donosi promjene. Ukinut je status  “mali obveznik fiskalizacije” te se i za njih uvodi obveza fiskalizacije izdavanja računa putem naplatnih uređaja.

Nadamo se da su se svi novi obveznici fiskalizacije na vrijeme pripremili i da su spremni za primjenu fiskalizacije od 1. srpnja.

Kako smo već spominjali, obveznici fiskalizacije su dužni od 1. srpnja pojedinačno dostaviti podatke i za svaki poslovni prostor u kojem izdaju račune, kao i podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Podatke o postojećim poslovnim prostorima u sustavu fiskalizacije obvezno je potvrditi putem nove aplikacije do 31. srpnja 2017. godine.

 

Vezano za ovu temu, prenosimo u cijelosti obavijest Porezne uprave:

Obavijest obveznicima fiskalizacije – puštanje u produkciju aplikacije za unos poslovnih prostora putem sustava ePorezne

Obavještavamo vas da je dana 20.06.2017. godine puštena u produkciju aplikacija za unos poslovnih prostora. Obveznik fiskalizacije koji je podatke o poslovnim prostorima dostavio putem XML poruke, dužan je, putem servisa e-Porezna, iste potvrditi do 31. srpnja 2017. godine te dostaviti podatak o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Naime, Porezna uprava je sve aktivne, odnosno sve otvorene poslovne prostore obveznika fiskalizacije „prebacila“ iz postojećeg sustava fiskalizacije u aplikaciju koja je omogućena kroz sustav ePorezne. Pristup navedenoj aplikaciji dostupan je svim obveznicima fiskalizacije koji posjeduju certifikat za pristup sustavu ePorezna te njihovim opunomoćenicima. 

Napominjemo kako su od 1. srpnja 2017. godine do 31. srpnja 2017. godine svi obveznici fiskalizacije dužni dostaviti podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave e-Porezna (članak 19. i 19.a Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom). 

Obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici e-Porezne, navedene podatke dostavljaju putem propisanog obrasca u nadležnu ispostavu Porezne uprave. 

 

U slučaju bilo kakvih nejasnoća, javite se u specijalizirani knjigovodstveno-računovodstveni
servis Ergon, rado ćemo Vas savjetovati.