Situacije kao što su “nismo primili račun” ili “račun nam se zagubio” ili “ne znamo o čemu pričate”lagano dolaze kraju. Naime, od 1.1.2016. uvedena je obveza kako svaki ulazni račun dobavljača mora biti potpisan od strane odgovorne osobe (direktora) te ujedno i likvidiran od strane likvidatora.

Da ne bi bilo nepotrebne brige, u malim tvrtkama uobičajeno je da je direktor i likvidator (uz pregršt drugih funkcija) tako da će u tom slučaju likvidator i odgovorna osoba biti ista osoba.

S obzirom na nastale promjene, dajemo kratke upute kako je najbolje uskladiti se s novim pravilima. Napravite pečat na kojem će biti sljedeći podaci: LIKVIDIRANO, datum, Likvidator/Odgovorna osoba i ostavite mjesto za potpis ili jednostavno ubacite na pečat faksimil potpisa.

Primjer pečata

Primjer pečata

Svaki račun kad ga zaprimite poštambiljajte i naznačite datum primitka te potpišite na predviđenom mjestu. Samo likvidirani računi su prikladni za knjiženje u poslovne knjige.

U situaciji kada primate e-račune (PDF) procedura je ista, račun isprintati i likvidirati na gore opisani način.

Ovo pravilo vrijedi za sve knjigovodstvene isprave temeljem kojih se provode knjiženja u poslovne knjige.

Ergon je od prvog dana spreman s ovakvom procedurom likvidacije računa te smatramo da je uvođenje ove “dvostruke” kontrole ujedno i odličan uvod u sređivanje odnosa između knjigovodstvenih servisa i njihovih klijenata te jasnog preuzimanja odgovornosti za preuzete poslove i odluke.

Za sva pitanja ili pomoć oko knjigovodstvenih savjeta, uvijek nam se možete obratiti emailom ili telefonom.