Ako ste među sretnicima koji rade za poslodavca koji isplaćuje prigodne nagrade u obliku regresa, onda vjerojatno znate sve o ovoj temi. Međutim, ipak je više onih koji nemaju tu privilegiju.

Kako smo već pisali, prema odredbi članka 81. Zakona o radu, za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca.

Osim plaće, poslodavac može radniku isplatiti i prigodnu nagradu kao regres za korištenje godišnjeg odmora.

Obzirom da Zakon o radu ne propisuje obvezu isplate regresa, odnosno pravo radnika na regres, nema zakonske obveze poslodavca za isplatu regresa radnicima. Obveza poslodavca postoji ukoliko je regres propisan kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

U slučaju da radnik nije koristio godišnji odmor, tada nema pravo na regres jer je svrha regresa podmirivanje povećanih troškova za vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

Regres se isplaćuje jednokratno, jednom godišnje. Maksimalni iznos regresa za godišnji odmor je 2500,00 kn po radniku godišnje i neoporeziv je.

 

Ako tražite pouzdanog poslovnog partnera za vođenje poslovnih knjiga i poslovno savjetovanje, ako želite osigurati maksimum financijske koristi, i naravno, ako želite mirno putovati na godišnji odmor jer brigu za financijsko poslovanje ostavljate u dobrim rukama, javite se u računovodstveni servis Ergon.