Kraj godine godine je pred vratima. Na kraju poslovne godine posebnu pozornost morate posvetiti financijskim pitanjima. Trebate pripremati svoje poslovne račune za kraj fiskalne godine, tako da je sve spremno za prijavu poreza i slanje obrazaca. Za mnoge tvrtke, kraj poslovne godine je ujedno i kraj kalendarske godine. U prosincu znaju biti gužve, stoga se preporuča s pripremama započeti i ranije. Uvijek se pripremite na vrijeme kako biste izbjegli last minute stres.

Na kraju godine obavezno “počiste” ladice i dostavite svu dokumentaciju na knjiženje kako bi umanjili poreznu osnovicu i tako platili manje poreza.

Donosimo podsjetnik na poslove koje biste trebali obaviti na kraju godine.

Obavite fakturiranja

Sve što je ostalo nefakturirano, fakturirajte. Za sve pružene usluge i prodane proizvode ispostavite i pošaljite račune.

Provjerite ulazne račune

Provjerite da niste propustili evidentirati ulazak bilo kojeg računa. Provjerite svoj inbox, primljenu poštu, papire na stolovima i u ladicama. Ukoliko ste propustili evidentirati neki ulazni račun,  pobrinite se da ih u što kraćem roku dostavite svom računovođi.

Podmirite dospjele obveze

Podmirenje dospjelih obveza je posebno bitno za obrtnike kako bi im ušlo u izdatke. Odgovorno poslovanje podrazumijeva i pravovremeno podmirenje svih obveza. Stoga, platite dospjele obveze.

Potražiti odstupanja

Usporedite izvješća tekuće financijske godine s prošlom godinom. Ako nešto izgleda nerazumno, ako treba, koristite povećalo dok ne utvrdite o čemu se radi. U poslu je bitna i lipa!

Provjerite amortizaciju

Ako vaša tvrtka ima bilo kakve imovine, morate uzeti u obzir troškove amortizacije.

Provjerite gdje ste u ostvarenju svojih ciljeva, postavite nove za sljedeću godinu

Jeste li tijekom poslovne godine postigli sve što ste htjeli? Ako jeste, onda ste na odličnom putu. Ako niste, pokušajte utvrditi zašto niste. Postavite ciljeve za narednu godinu kako biste ostali motivirani i kako biste mogli pratiti napredak poslovanja.

Ovi koraci će vam pomoći da se pripremite za kraj godine. Nakon što ste prošli sve navedeno, ne zaboravite uzeti pauzu. Zaposlenici trebaju odmor, ali i poslodavci isto tako. Godišnji odmor na kraju godine, čak i kratki,  pomoći će vam da se pripremite za narednu godinu.

Knjigovođe/računovođe na kraju godine također čeka puno posla. Neki od poslova koje mi moramo obaviti su:

  • Provjeriti cjelovitost podataka koje ste nam dostavljali.
  • Provjeriti glavnu knjigu kako bi bili sigurni da se sve slaže. Glavna knjiga osigurava podatke za godišnja financijska izvješća, prikazuje sve obavljene transakcije tijekom godine, stoga nije dopustiva nikakva pogreška.
  • Provjeriti sve brojke kako bismo bili sigurni da imaju smisla.
  • Izraditi točna financijska izvješća klijentima.

Prosinac je vrijeme kada je potrebno obaviti kontrolno-analitičke provjere ispravnosti knjiženja u poslovnim knjigama, provođenje eventualno potrebnih ispravaka, provođenje inventura…

Dakle, vrlo je važno da svojim knjigovodstveno-računovodstvenim servisima dostavite cjelovitu dokumentaciju  kako bi se u obračun pdv-a za prosinac (za one koji su u sustavu) uključilo sve relevantno te kako bi se omogućila izrada točnih i potpunih financijskih izvješća.