Rok za podnošenje prijave poreza na dobit

Porez na dobit se utvrđuje za porezno razdoblje koje je u pravilu kalendarska godina. Prema članku 29. Zakona o porezu na dobit, Porezna uprava može na zahtjev poreznog obveznika odobriti da se porezno razdoblje i kalendarska godina razlikuju, pri čemu porezno razdoblje ne smije prelaziti razdoblje od 12 mjeseci. Izabrano porezno razdoblje porezni obveznik ne može mijenjati 3 godine.

 

Rok za podnošenje prijave poreza na dobit za 2016. godinu

 
Rok za podnošenje prijave poreza na dobit za 2016. godinu je do 2. svibnja 2017. godine, osim za porezne obveznike kojima je Porezna uprava donijela rješenje po kojemu porezno razdoblje nije kalendarska godina.

Na stranicama porezne uprave možete preuzeti obrasce i uputu za podnošenje Prijave poreza na dobit za 2016. godinu.

PREUZMITE OBRASCE

Porez na dobit se utvrđuje za porezno razdoblje, prema poreznoj osnovici utvrđenoj za porezno razdoblje i Zakonom propisanoj stopi. Prijava poreza na dobit se podnosi Poreznoj upravi najkasnije četiri mjeseca nakon isteka razdoblja za koje se utvrđuje porez na dobit.

 

Porezne stope

 
Prema članku 28. Zakona o porezu na dobit koji je na snazi od 1.1.2017. porez na dobit se plaća na utvrđenu poreznu osnovicu po stopi:

  • 12% ako su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi do 3.000.000,00 kuna ili
  • 18% ako su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi jednaki ili veći od 3.000.000,01 kuna.

Ukoliko trebate dodatne informacije vezane za ovu temu, odgovore na druga pitanja s područja računovodstva ili financijsko savjetovanja, slobodno se javite u specijalizirani knjigovodstveno–računovodstveni servis Ergon!