Država je zakonskim propisima poduzetnicima omogućila smanjenje osnovice poreza na dobit u obliku različitih olakšica. Između ostalih, u te olakšice je uključena i edukacija zaposlenika.

Ova vrsta olakšice predstavlja potporu poduzetnicima koji izdvajaju određena sredstva za izobrazbu svojih zaposlenika, ujedno je i poticaj ulaganju u zaposlenike. Poduzetnici imaju mogućnost ovu državnu potporu iskoristiti kao dodatno umanjenje porezne osnovice u godišnjem obračunu poreza na dobit.

Kada je riječ o ovim potporama razlikuje se ulaganje u:

  • opće obrazovanje i izobrazbu (koje nije neposredno namijenjeno sadašnjem ili budućem radnom mjestu kod poduzetnika koji koristi poreznu olakšicu)
  • posebno obrazovanje i izobrazbu (koji su neposredno i ponajprije namijenjeni sadašnjem ili budućem radnom mjestu kod poduzetnika koji koristi poreznu olakšicu).

 

Ulaganje u opće obrazovanje i izobrazbu

Kada je riječ o ulaganju u opće obrazovanje i izobrazbu porezni obveznici koji se smatraju mikro i malim poduzetnicima, kao korisnici državne potpore, mogu osnovicu poreza na dobit umanjiti za 80% opravdanih troškova.

Porezni obveznici koji se smatraju srednjim poduzetnicima osnovicu poreza na dobit mogu umanjiti za 70% opravdanih troškova.

Porezni obveznici koji se smatraju velikim poduzetnicima mogu osnovicu poreza na dobit umanjiti do 60% opravdanih troškova.

 

Ulaganje u posebno obrazovanje i izobrazbu

U slučaju posebnog obrazovanja i izobrazbe radnika, porezni obveznici koji se smatraju mikro ili malim poduzetnicima mogu osnovicu poreza na dobit umanjiti za 45% opravdanih troškova za posebno obrazovanje i izobrazbu radnika.

Srednji poduzetnici osnovicu poreza na dobit mogu umanjiti za 35% opravdanih troškova.

Poduzetnici koji se smatraju velikim poduzetnicima, osnovicu poreza na dobit mogu umanjiti za 25% opravdanih troškova.

Uspješni poduzetnici znaju da su ljudi najvažnija karika u lancu. Stoga, ne zaboravite ulagati u edukaciju svojih zaposlenika.